Vélemények az infrapanel-fűtés előnyeiről

infrafűtés vélemények

infrafűtés vélemények

Akik lakásuk fűtését modernizálni szeretnék, szívesen ismerkednek meg az innovatív fűtőrendszerek működésének sajátságaival, mielőtt nagyobb beruházásba kezdenének. A tájékozódás fő területe az internet, itt lehet megismerni mások kedvező vagy elmarasztaló véleményét, jó vagy rossz tapasztalatát a működésről, árakról, így akik infravörös sugarakat kibocsátó elektromos fűtőtestek vásárlását tervezik, legtöbbször az infrafűtés vélemények vagy infrapanel vélemények kulcsszavakat írják be a Google keresőbe. Találatok tengere adódik, nem könnyű eligazodni, ráadásul az információk gyakran ellentmondásosak, előfordulhat, hogy egyik helyen az infravörös sugarak jótékony hatását, másutt meg épp veszélyeit hangsúlyozzák. Hogyan találjunk megbízható közléseket?

Szakértő, laikus és marketinges infrafűtés-vélemények

Először is figyeljünk arra, kitől származik a vélemény, hol, milyen környezetben található. Különböztessük meg a szakmai oldalakat az olvasói fórumoktól, a termékajánló reklám-, marketing- és PR-szövegeket a szakszerű leírásoktól, vegyük észre, ha valami gyanúsan túlzó.

Mint szinte minden technikai vívmánnyal, az infrákkal szemben is kialakulnak tévhitek, vagy akár összeesküvés-elméletek. Ahogy a mobiltelefon lehet egyesek szerint a háttérhatalom agykárosító fegyvere és ahogy a mikrosütő okozhat leukémiát és agytumort, úgy akár az infrasugárzók is hibáztathatók daganatos vagy más megbetegedésekért. Ne üljünk fel az efféle ijesztgetéseknek, de azért a bekapcsolt infrasugárzó izzószálas kvarcüveget se akarjuk megtapogatni csak azért, hogy ellenőrizzük, vajon rejt-e veszélyeket ez a technológia. És ellenkezőleg: ne higgyük el azt sem, hogy egy infralámpával minden kór gyógyítható, mert igaz ugyan, hogy a mélyre hatoló hosszúhullámú hősugarak csökkentik az ízületi bántalmakat, talán még az is, hogy van stresszoldó hatásuk, de biztos, hogy a depresszió vagy pánikbetegség gyógyítása nem lehetséges infraterápiáva, még ha ez is áll egy PR-cikkben.

Az alábbiakban összegyűjtöttunk Önnek néhány hiteles, szakértők által megerősített, tapasztalatokkal alátámasztott véleményt. Pro és kontra.

Kezdjük talán ezzel:

Hagyományos fűtés vs. infrafűtés

A hagyományos konvekciós fűtéssel szemben az infrafűtésnél elsősorban az egyszerű, karbantartást nem igénylő szerkezet és az energiahatékonyság írható az utóbbiak javára. De más előnyökkel is rendelkeznek.

Az infrasugárzók és infrapanelek közvetlenül melegítenek

infrafűtés vélemények

infrafűtés vélemények

A konvekciós fűtés kétlépcsős: először a készülék a levegőt melegíti fel, majd a levegőtől melegszik fel a padló, a fal, a bútorok, és a szobában tartózkodók is csak ezután érzik testfelületükön a meleget. Így a felhasznált energiának csak egy hányada jut el a végső felhasználóhoz.

Ezzel szemben az infrasugárzótól a hő nem a levegő közvetítésével, hanem közvetlenül jut el hozzánk. Természetesen idővel a már meleg falaktól, a bútoroktól maga a levegő is felmelegszik, de eközben az elhasznált villamos energia hő formájában sokkal nagyobb részben adódik át közvetlenül a testünknek, semmint például egy vízfűtésű radiátor esetében.

Ellenvélemény: Igaz ugyan, hogy az infrapanelek közelében kellemes meleget érzünk, de a szoba távolabbi sarkai hűvösek maradnak, leginkább pedig hiányzik a lakás egészét kitöltő egyenletes meleg. Ezt a hőkeringés megbízhatóbban produkálja – hangzanak az infrafűtés előnyeit megkérdőjelező vélemények.

Azonnali hőhatás, gyors hőátadás. Energiatakarékosság

Az olajradiátorok bekapcsolásától számított 30 perc után érezzük annak melegét. Először az olaj, majd a szoba levegője, és csak legvégül az emberi test melegszik fel. Egy központi gázkazántól még lassabban jut emeleti szobánkba a hő. Az infravörös melegítőkészülékek a fűtőelemek felmelegedése után szinte azonnal, 30 másodpercen belül árasztani kezdik a hőenergiát.

Mivel az infrapaneleknek és sötétsugárzóknak nem kell felmelegíteniük az egész szobát, ezért a konvekciós fűtéshez képest kisebb teljesítményű készülékekkel is ugyanezt a hatást érhetjük el. Például egy közepes méretű hálószoba felmelegítésére 1500–2000 wattos olajradiátorokra van szükség. Ugyanazt a hatást érhetjük el egy 500 wattos infra fűtőtest használatával, ha azt a szobában tartózkodókra irányítjuk. Már ebből a példából is láthatjuk, hogy a készülék beállításától és a felhasználótól való távolságtól függően akár 30–70 százalékos energia megtakarítást is elérhetünk. És ennek nem csupán a családi költségvetésben van szerepe: ha kicsiny mértékben is, de hozzájárul a Föld energiatartalékainak megóvásához (gondolkozzunk például több millió háztartás nagyságrendjében).

Ellenvélemény: Igaz, hogy az infrakészülék azonnal melegít, de kikapcsolás után egyből le is hűl. Egy jó cserépkályhát elegendő délelőtt egyszer alaposan felfűteni – estig tartja a meleget a szobában. És igaz ugyan, hogy wattban mérve az infrák kisebb energiamennyiséget vesznek fel, de például egységnyi hőmennyiségre számítva a gáz olcsóbb a villanyáramnál, így a megtakarítás jóval kisebb, mint amit az infratermékeket kínáló oldalakon olvashatunk. A kölségcsökkenést inkább a hőelosztás optimalizálása és az energiafelhasználás hatékonysága eredményezi, nem pedig az energiamegtakarítás.

Az fűtési rendszerek élettani hatásai

Konvekciós légáramlatok és a szárító hatás hiánya

A fizika törvényei szerint a hagyományos fűtőtestek által felmelegített levegő felfelé áramlik, összegyűl a mennyezet alatt, ezért minél közelebb tartózkodunk a padlóhoz, annál hidegebbet érzünk. Az infra fűtőtestekből származó irányított hő, a sugárzó elhelyezésétől függetlenül, a beállítása szerinti felületeken fejti ki hatását. Az infravörös sugarak nem lentről felfelé irányulnak, hanem egy előre meghatározott, mennyezeti infrapanelek esetében épp ellenkező irányban. Konvekciós fűtés esetén a helyiségekben állandó légáramlás van, így működésekor por kering a levegőben, ennek élettani hatása nem kedvező (kockázatot jelent allergiás, asztmás és más légúti megbetegedések esetében). Emellett a hagyományos melegítőrendszerek szárítják a levegőt, egy bizonyos páratartalom-szint alatt ez egészségtelen, ezért például a központi fűtésű lakásokban telente ajánlatos párologtató készülékeket üzemeltetni. Ezzel szemben az infravörös sugaraknak nincs ilyen kedvezőtlen élettani hatásuk, épp ellenkezőleg, jótékonyan hatnak például az ízületi megbetegedésekre, értágító hatásukkal csökkentik a magas vérnyomást stb.

Ellenvélemény: Az infrasugárzók égési sérüléseket okozhatnak. Ez ugyan igaz, de csak nagyfokú óvatlanság és a biztonsági előírások mellőzése esetében fordulhat elő. Ahogy nem nyúlunk bele a gáztűzhely lángrózsájába vagy a teáskanna fövő vízébe, úgy a 100 fokos infrapanelnek sem nyomjuk hozzá az arcunkat.

A fűtési módoknak a szervezetünkre gyakorolt hatását értékelő fenti vélemények szakmailag megalapozottak. A hősugaras fűtés esetében nem találunk hiteles ellenvéleményt, úgy tűnik, az infrák egészségtani hatása egyértelműen pozitív.

Összességében elmondható: az infrapanel-fűtés vélemények ugyan megoszlanak, de a hiteles, elfogulatlan vélekedések azt mutatják, hogy a pro/kontra mérleg az infratermékek használatának javára billen.

  • További infrafűtési véleményekért, ingyenes tanácsadásért forduljon bizalommal munkatársainkhoz a hydroflow@hydroflow.hu cimen vagy telefonszámunkon 0624 516701.