Az infravörös sugárzás a hőenergiának egy olyan opciója, amely nem a levegőt használja fel közvetítő közegként a többi hőtermelő rendszerrel szemben. Ennek következtében az infrafűtés kevesebb, mint 20 %-ban fordít energiát a levegő hőmérsékletre és több mint 80%-ban magát a testeket melegíti.

Ha infraszaunázunk, a szöveteinkben lévő víz, kiváló hővezetőnek bizonyul, ez lehetővé teszi, hogy akár 4 cm mélyen testünkbe hatoljanak az infravörös sugarak. Az emberi test az infrasugárzó által kibocsátott infra vörös sugarak 95 %-át képes elnyelni. Ez azt jelenti, hogy nem külsőleg melegszünk, mintha egy meleg pléddel betakaróznánk, hanem ez a mélyre hatoló sugárzás a belső test hőmérsékletünket emeli meg, a belső szerveinkben, és izomszöveteinkben. Testünk reakciója a magasabb pulzusszám és a szívverés gyorsulása lesz.

A fentebb leírt reakció szívre gyakorolt hatása megegyezik egy kondicionáló gyakorlatsor hatásaival. Orvosok bizonyítják, hogy az infraszauna használata jótékony hatású. Edzi a szívet, mivel testünk csökkenteni akarja a hőmérsékletét, ezért növeli a pulzusszámot. Ezzel egyidejűleg a testünk működésbe hozza az összes rendelkezésére álló hűtési rendszerét, amelyek közül az egyik legfontosabb az izzadás.

Az emberi izzadtságot tudósok elemezték, akik megállapították, hogy az infrakabinban testünkből kicsapódó izzadság 80 %-ban vízből, 20%-ban pedig toxikus összetevőkből (pl., nikkel, ólom, klór, kadmium, stb.) áll. Ezek a toxikus összetevők a vesékben és a bőr felszíne alatt raktározódnak. Ezek felelősek többek között a cellulitisz kialakulásáért. Másban is segít az infrakabin használata, miközben az infra sugarak hatására izzadunk, szervezetünk kalóriát veszít, hozzájárul a zsírszövetek leépítéséhez és a szervezet méregtelenítéséhez is.

Példával szemléltetve: egy átlagos kondícióval rendelkező ember, egy infrahasználat alkalmával kb. 300 Kcal -át éget el, ami során kb. fél liter izzadság termelődik. Ez a kalória és izzadság mennyiség kb. 3,5-5 km-es táv lefutásával járó testi reakciókhoz viszonyítható. Vannak olyan szervezetek, amelyek jobban igazodnak a hőmérséklet emelkedéshez, ezek akár 600-800 Kcal-t is kiizzadhatnak bármely negatív következmény nélkül.

Az infrafűtés hatása

 • A több hasznos hatás közül a legmeghatározóbb az izzadás révén a bőrünk tisztulása és feszesebbé formálódása, emellett a szervezetünk keringési rendszerének frissülése, tornáztatása.
 • A vérkeringésünk fokozásával felgyorsítjuk a sejtszintű élettani folyamatokat. Az immunrendszer részét képezi a nyirokrendszer ami segédkezik a salakanyagok távozásában, és a méregtelenítésében.
 • A szervezetünknek elengedhetetlen ennek a két rendszernek az együttes működése, ezért az őket segítő infrakabin gyakori használata az egészséges szervezet jól működéséhez is nagy mértékben hozzájárul
 • Mint tudjuk a szív tartja mozgásban a vérkeringést, a nyirokrendszer üzemelését viszont az izomműködés biztosítja. A mozgásszegény életmód negatív hatása, hogy gátolja a perifériás keringést, így késleltetve a salakanyagok eltávolítását és az anyagcserét.
 • A méreganyagok felhalmozódása a testünkben több szembetűnő, fájó, kellemetlen problémához vezetnek. (bőrön pattanások, gyulladások, ízületi fájdalmak, belső szervi problémák, stb)
 • A testbe hatoló infaenergia elősegíti a nehézfémek kiürülését a hajszálereken, pórusokon keresztül, mivel a bőr mélyebb rétegeiben indítja meg az izzadást.
 • Gyógyító, megelőző hatásai:
 • Mechanikai működésének köszönhetően, nem keringeti a port így az asztmások és allergiások számára is ajánlott.
 • Serkentőleg hat a szellemi frissességre.
 • Kiküszöböli a szezonális depressziót (fényfűtésnél).
 • Stressz- és görcsoldó hatása van.
 • Asztmásoknak és allergiásoknak is ajánlják, mert:
 • nem keringeti levegőt, így nem alakulhat ki hatására szálló por a lakásban,
 • biztosítja a levegő megfelelő nedvesség tartalmát úgy, hogy mégsem szárítja ki a levegőt.
 • meggátolja, hogy a páratartalom túl magas legyen, így nem tudnak megtelepedni a penészgombák
 • Hozzájárul az ízületi gyulladások megelőzéséhez, és a már kialakult gyulladás enyhítéséhez,jó hatást gyakorol a veseműködési zavarokra,valamint a szervezet vér- cukorszintjére, a vérnyomásra.