Az egészséges újszülöttek hőszabályozása eléggé fejlett, de a koraszülötteké nem alakul ki teljesen, így esetükben nagyobb a kihűlés veszélye. Speciális inkubátorok teszik lehetővé a számukra optimális mikroklíma megteremtését. Az ilyen berendezésekkel fűtőelemekkel és egyéb kiegészítőkkel vannak felszerelve, hogy belsejükben a páratartalom és hőmérséklet a lehető legmegfelelőbb legyen. Hibátlan működésük életeket menthet.

Az első csecsemőinkubátorok megjelenése

Efféle esélyt a túlélésre a koraszülöttek a 19. század legvégén kaptak először, amikor a francia Alexandre Lion kifejlesztette az első inkubátort. Ez lényegében egy üvegkalitka volt, a csecsemők kihűlése ellen meleg vizet használtak, elektromos termosztát szabályozta a hőmérsékletet és működött egy primitív, de hatékony szellőzőrendszer is. Amikor a hőmérséklet eltért a meghatározott értékektől, a riasztó bekapcsolt, forró víz gőze kezdett keringeni az újszülött körül, ezzel optimális mikrokörnyezetet teremtve számára.

Kezdetben az ilyen típusú orvosi berendezések nem érdekelték a szakembereket és a kórházakat sem. Mivel az inkubátorok fenntartása meglehetősen költséges volt, a feltaláló olyan megoldást keresett, ami legalább középtávon biztosíthatta az anyagi hátteret. Szokatlan ötlettel az 1896-os berlini világkiállításon szenzációs látványosságként pénzért mutogatta találmányát. Állítólag százezren látták a kiállítás legnépszerűbb attrakcióját.

A korabeli egészségügyi intézmények vezetésének legalább 15 év kellett ahhoz, hogy szakmailag megértsék és értékeljék Lion fejlesztését, csak ezután a felismerés után kezdődött meg a koraszülöttek életfenntartására szolgáló berendezések tömeges gyártása, üzemeltetése.

Magyarországon több évtizedes késéssel indult meg szervezett formában a koraszülött-mentés és vált általánossá az életmentő berendezések használata minden kórházi csecsemőosztályon. E hosszú folyamatban szemléleti áttörést jelentett, hogy az 1970-es évektől hozzáférhető helyen, a kórházak bejáratánál állnak azok az inkubátorok, amelyekbe a nem kívánt kisbabákat tehetik bele a gyereknevelést nem vállalók. Ahogy egy szakember fogalmaz: „Így legalább ezek a babák is megkapják a fizikai melegséget, és remélhetőleg hamarosan örökbefogadó szülőkhöz kerülnek, akik majd a családi otthon melegét is biztosítják számukra.”

Modern inkubátorok infraelemes melegítéssel

A korszerű inkubátorok vezérlését programozható elektronikus rendszer végzi maximális biztonsággal. Számos típusnál a megfelelő hőmérsékletet beépített infra melegítőelemek biztosítják, amelyek a csecsemők testhőjének puszta fenntartásán túl is rendelkeznek jótékony egészségügyi tulajdonságokkal (ezeket jól ismerjük, lásd cikkünket a megadott link alatt).

Hősugárzásnál a néhány mikrométeres hullámhosszúságú infravörös sugarak a bőr alá hatolnak, elősegítik a sejtek anyagcseréjét, erősítik az immunrendszert. Infra fényterápiával gyógyíthatók, illetve megelőzhetők a csecsemőknél gyakran kialakuló bőrbetegségek.