Az infrapanelek működése

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendtek az alternatív fűtési megoldások, a kiegészítő fűtési rendszerek. Az energiahordozók árának emelkedése hatalmas lökést adott ennek a folyamatnak, különösen azért, mert az áram árénak emelkedése nem olyan drasztikus, mint a gáz ár változása. Az elektromos rendszerek mellett szól takarékosságuk, illetve az, hogy végeredményben kevesebbe kerül otthonunk felmelegítése a használatukkal.

A hagyományos fűtési rendszerek konvekciós elven működnek, azaz felmelegítik a helyiség levegőjét, amely légmozgással továbbítja a hőt a berendezés és a felhasználók felé. Kevesen tudják, hogy bár ez a legelterjedtebb fűtési megoldás, valójában hatékonysága meglehetősen alacsony.

Komfortérzetünket például nagyban csökkenti, hogy míg a helyiség magasabb részein, a plafonhoz közel melegebb van, addig a padlóhoz közelebbi részeken akár több fokkal is alacsonyabb lehet a hőmérséklet.

Az infrapanel tökéletes hőérzetet biztosít

Az infrapanelek működési elve teljesen eltér a hagyományos fűtésétől. A panelek a helyiségben található tárgyakat, a bútorokat melegítik fel a sugárzott hővel, természetesen a benn tartozkodókat is beleértve. Ez a fűtési megoldás közelebb van a természeteshez, hiszen a napsugárzás hatásához hasonlítható, gyorsan és hatékonyan biztosítja a meleget a hideg szobában. Szinte azonnal a bekapcsolása után.

Lássuk az infrapaneles fűtés előnyeit!

A jelenlegi helyzetben, amikor sokan elgondolkoznak azon, hogy infrapanel segítségével vészeljék át a téli fűtési szezon megnövekedett rezsiárait, érdemes elgondolkodnunk a technológia előnyein és hátrányain. A főbb előnyök:

 • egyenletes és gyors melegítés
 • a fűtőtestek a tárgyakat és embereket melegítik, nem a levegőt
 • energiatakarékos – a betáplált villamos energia több mint 90%-a hővé alakul
 • nincs égéstermék- és károsanyag-kibocsájtás
 • nem kell vízcsöveket vezetni, kürtőt építeni
 • megvalósítható a zónafűtés és az időzítés: csak ott, és csak akkor fűtünk, amikor ez valóban szükséges
 • az emberi szervezetre gyakorolt hatása pozitív
 • igény szerint az infrapanel felületére tetszőleges fotó vagy festmény felvihető (lásd fenti képünket)

Vannak-e az infrapaneles fűtésnek hátrányai?

Mint minden műszaki megoldásnak és a legtöbb technológiának, az infrafűtésnek is vannak hátrányai, melyek azonban némi kompromisszummal elfogadhatóak. A legfontosabb szempont, hogy környezetkímélő és egészséges, tehát semmi sem akadályozza meg az infravörös fűtőpanelek beszereléset.

Röviden ezek lennének az infrafűtés hátrányai:

 • Drága a működtetése – ez az állítás valaha igaz volt, mára idejétmúlttá vált. Korábban egyértelmű ténynek számított, hogy a jól kiépített gázfűtés a legolcsóbb és leghatékonyabb megoldás, az új gázárak mellett azonban ez a hátrány valószínűleg rövid időn belül végképp eltűnik.
 • Látható, túlságosan szembetűnő fűtőelemek. Az infrapanelt, az ablakpárkány alá rejthető radiátoroktól eltérően, látható helyre kell felszerelni, lehetőleg a helyiség középpontjában, és nem takarható el semmivel.
 • Érintésvédelem szempontjából mind a 90-110 °C-os táblák, de különősen a 350-450 fokos stétsugárzók és 900 vagy akár ezer fokot elérő, izzó infrasugárzók kockázatot jelentenek, égési sebeket okozhatnak. De ez a kockázat nem nagyobb, mint a konyhai nyílt gázláng vagy a vasaló esetében.
 • A termékek egy része nem vízálló. A speciálisan fürdőszobai használatra szánt termékek kivételével az infrasugárzók és sötétsugárzók nem érintkezhetnek vízzel
 • A nagy teljesítményű fűtőtesteket nagyon gyakran a villanyvezetékek cseréjével lehet csak telepíteni.

Láthatóan az infrapanelek előnyei számosabbak és lényegesebbek, mint hátrányai (utóbbiak inkább csak mondvacsináltak). Éppen ezért a megnövekedő rezsiárak csökkentése érdekében 2022-ben érdemes az átlagfogyasztást túllépő háztartásokban és intézményekben elektromos infra fűtőelemeket telepíteni.

Hogyan válasszunk infrapanelt lakásunkba, irodánkba?

Mielőtt az infrafűtés kialakításába belekezdenénk, érdemes szakértőkel konzultálni, akik a megfelelő típus kiválasztásában segíthetnek. Érdemes olyan eszközt vásárolni, mely teljesítménye szabályozható. Az automata érzékelő kikapcsolja a fűtőpanelt, ha a helyiség hőmérséklete eléri a kívánt szintet.

A kiválasztott panelek teljesítményének nemcsak a szükséges fűtési igényekhez kell igazodnia, de a meglévő elektromos hálózat terhelhetőségét is figyelembe kell venni.

Elmondhatjuk, hogy az infrapanelek gyártása során nem alkalmaznak toxikus anyagokat, így ajánlott termékeink egészséges és optimális fűtési berendezéseknek tekinthetők.