Infrafűtéssel spórolj a rezsin

Infrapanelekkel akár 60%-nyit is spórolhatunk

Szomorú tény, hogy az eddigi áram és gázárak jelentősen megemelkedtek, ezért olyan energiatakarékos megoldásokat kell keresnünk, melyek megkímélik pénztárcánkat. A legnagyobb figyelem a téli fűtési számlák felé irányul, hiszen várhatóan ez a tétel lesz a legnagyobb teher a családok számára. Megoldás lehet, ha alternatív fűtési módszereket keresünk, illetve kiegészítő fűtési berendezéseket szerzünk be. Gazdaságos és optimális megoldás lehet az infrafűtés, infrapanelek beszerzése, hiszen ezekkel akár 30%-os megtakarítást is elérhetünk télen, az átmeneti időszakban pedig akár 60%-kal kevesebbet kell kiadnunk hó végén.

Ezek a mutatók még magasabbak lehetnek az esetben, ha a fogyasztás átlag feletti. Az úgynevezett túlfogyasztás esetén a gázárak radikálisan megemelkedtek, míg az átlag fölött fogyasztott villanyáram árának az emelkedése jóval mérsékeltebb.

Megoldás hosszú távra

Az energiahordozók árának növekedése gyors megoldást kíván, azonban a kapkodásnak nincs értelme, hosszú távú, optimális megoldást kell találni. A rendszer korszerűsítését, vagy fejlesztését úgy kell elvégezni, hogy az évtizedekre is megoldást jelentsen, ezért nem érdemes a beruházás költségein spórolni.

Az észszerűség azt diktálja, hogy ne csupán egyetlen energiahordozó mellett kötelezzük el magunkat, legyen lehetőségünk a piaci árak függvényében gázt és/vagy áramot is használni a fűtéshez. Mindkét esetben elmondható, hogy takarékos rendszer kiépítésére kell fókuszálni.

Elektromos fűtési rendszerek

A gázfűtés mellett vagy helyett elektromos berendezések segítségével tudjuk segíteni, vagy kiváltani a fűtést. Adott pillanatban az alábbi elektromos fűtési lehetőségek közül választhatunk:

  • Fűtés klímaberendezéssel – már szinte az összes klímaberendezés rendelkezik fűtési funkcióval is. Ennek előnye, hogy gyorsan átmelegíti a helyiséget, így komfortérzetünk szempontjából jó kiegészítő fűtés lehet. Hátránya, hogy felkavarja a levegőt és a port, mivel nem melegíti fel a tárgyakat, kikapcsolása után a hőmérséklet gyorsan visszazuhan.
  • Hőszivattyú – vitán felül jelenleg ez a legjobb elektromos fűtési megoldás. Takarékos és a meglévő radiátorokhoz csatlakoztatható. Kiépítése azonban rendkívül költséges, emellett rendszeres karbantartást igényel. Amennyiben a teljes fűtési rendszer felújításával járó munkákat és költségeket vállalni tudjuk, van hely a hőszivattyú elhelyezésére, akkor megfontolandó ez a megoldás.
  • Infrafűtés, infrapanel – gyorsan és optimális áron beszerezhető és telepíthető megoldás, mely hatékonyan fűtheti otthonunkat, remekül kiegészítheti a meglévő fűtőrendszer teljesítményét is.

A hatékonyságvizsgálatok azt mutatják, hogy a hagyományos fűtésekhez képest akár 30%-os költségcsökkenést is elérhetünk az infrafűtés alkalmazásával. Alapfűtésként és kiegészítő fűtésként is alkalmazhatjuk.

Ősszel és tavasszal a leghatékonyabb az infrafűtés

Az átmeneti időszakokban, amikor a helyiségek hőmérséklete csak 2-5 fokkal tér el a kellemestől, a gázfűtéses rendszerek hővesztesége nem teszi lehetővé azok optimális, takarékos használatát.

Az átmeneti időszakokban az alábbi előnyöket biztosítja az infrafűtés:

  • infrapanel segítségével 15-30 percen belül elérhetjük a kívánt hőmérsékletet,
  • csak a használt helyiségeket, lakózónákat fűtjük,
  • nem kell a rendszer hőveszteségét megfizetni.