Mint azt mindannyian ismerjük a penész kialakulásának alapvető oka, hogy a lényegesen melegebb levegőből a nedvesség lecsapódik a valamilyen okból alacsonyabb hőmérsékletű fal vagy padló felületére. Ezen a nedvessé vált területen telepszik meg makacs módon a penész. Ami számos problémát okoz.

Fontos tudni, hogy az infrafűtés a tárgyakat, bútorokat, a falat, a padlót melegíti fel közvetlenül. Ezek a testek sugározzák vissza számunkra a meleget a hagyományos fűtési rendszerekkel ellentétben. Ebből következtethetően ezeknek a testeknek,elemeknek a felületi hőmérséklete magasabb lesz, mint az őket körülvevő légtér hőmérséklete,ebben az esetben pedig a levegő nedvességtartalma nem fog kicsapódni,tehát a penésznek nem lesz táptalaj biztosítva ahol megtelepedhetne. A falpenész jelenléte általában a fűtési szezonban erősödik fel. Ez főleg a rosszul megtervezett épületek hőhidas részein figyelhető meg. Optimálisan elhelyezett, és jól kiválasztott kapacitású infrapanelekkel eredményesen léphetünk fel a penész problémával szemben, sőt akár teljesen megszüntethető. Nyilvánvalóan, ha a nedvesség utánpótlási tényezőt nem iktatjuk ki, az eredmény sem lesz végleges. A penészesedés megszüntetése mindannyiunk számára nagyon fontos dolog kell, hogy legyen, mert a falpenész finom spórái, amik a levegőben lebegnek sok egészségügyi probléma forrását képezik. Az infrafűtésnek számos más az egészségünkre jótékony hatással rendelkezik!
Ha az igény azt kívánja,penészesedéstől függetlenül,optimálisan elhelyezett és megfelelő hatékonyságú infrapanelekkel vagy infrasugárzókkal a nedves falakat is kiválóan lehet szárítani,szárazon tartani.