Nyílt és fedett teraszok fűtése infrasugárzókkal

Nyaranta Budapesten és vidéken egyaránt igen népszerűek a vendéglők külső terei, a kávéházi teraszok, a széles járdákra vagy e célra épített placcokra kitelepülő fagylaltozók és sörözők az ernyős asztalaikkal. A pubok, cukrászdák, éttermek nyílt vagy fedett kültéri teraszaira jó időben sokkal szívesebben ülnek ki a vendégek, semmint ezen egységek belső helyiségébe. A külső térbe kitelepített asztalok körül jár a friss levegő, nem reked meg a hőség, jó esetben besüt a nap – egy nagyváros beton rengetegében ez jóleső felüdülést jelent. Az utcai forgatag is elszórakoztat.

Az ilyen létesítmények szolgáltatásait igénybe venni azonban a kánikulai napok kivételével az esti órákban már nem mindig kellemes, az ilyen helyeken sötétedéskor hamar lehűl a levegő, ezért fontos a teraszfűtés. Meg aztán ott van a hosszú tavaszi és őszi időszak, amikor is a hidegebb napokon egyáltalán nem kellemes hosszabb ideig nyílt helyen, szabad ég alatt ücsörögni.

Hasonló probléma merül fel a családi házak teraszának vagy erkélyének használata során is: a lakásnak ezeket a kiterjesztéseit csak kellemes időben lehet kihasználni, hidegebb napokon senkinek sincs kedve gémberedett kézzel fogni a poharát. Hosszabb üldögélés esetén egy kiadós megfázás is fenyeget.

A nyílt terek, így a kültéri teraszok fűtése hagyományos módon szinte megoldhatatlan: hiába telepítünk cserépkályhát vagy központi fűtésű radiátorokat a teraszra, ezeknek alig érezzük a hatását, mert ezek a fűtőberendezések ugyan felmelegítik a levegőt, de ez a meleg levegő, mivel könnyebb környezetével, azonnal felszáll, és szinte egyáltalán nem melegíti még azokat sem, akik a fűtőalkalmatosságok közelében tartózkodnak. Jobb megoldás egy nyílt tüzelésű kandalló: a tűzszekrényből kisugárzó hő a közelben ülőket kellemesen melengeti – ám a messzebb tartózkodók ettől még didereghetnek.

Sugárzó hőt azonban egyszerűbb módszerrel és sok ponton egyszerre is létesíthetünk.

A kültéri teraszok fűtése megoldható

E tekintetben tökéletes megoldást jelentenek az infrasugárzók, nemcsak a vendéglátóiparban, hanem a magánházak teraszain, erkélyen, lodzsáin, vagy akár az udvari tornácok, kerti lugasok és pergolák esetében.

A teraszfűtő infrasugárzók tökéletesen alkalmasak az ilyen kültéri egységek fűtésére, legyenek bár akár teljesen nyitottak, vagy félig zártak, üveggel fedettek. A kültéri infrasugárzók magas hő-leadó intenzitásuk miatt kifejezetten a fenti célokra kifejlesztett, lokális hőhatást, helyi meleget, biztosító fűtőberendezések.

A megoldás tehát nem feltétlenül a teraszbeépítés, mert a fedett és körbeüvegezett helyiség éppen a kellemes kültéri jellegét veszíti el. Még kevésbé elfogadható a problémának a megoldása azzal, hogy hűvösebb estéken vagy zordabb időjárású napokon jó alaposan felöltözünk, vastag zoknit és meleg pulóvert húzunk, esetleg sállal, sapkával felszerelkezve ülünk ki a teraszra és kesztyűvel fogjuk a jéghideg leveses kanalat. Ennél sokkal jobb variáció a kültéri teraszok infrafűtése hősugárzókkal. Ennek ma már bejáratott gyakorlata van a vendéglátóiparban, az étterem tulajdonosok előszeretettel alkalmazzák.

A teraszfűtő infrasugárzók előnyei, működési elvük

Mivel az infrasugárzók bekapcsolás után azonnal bőséges meleget árasztanak, azaz nincs felfűtési idő, a berendezéseket elegendő a vendégek érkezésekor üzembe helyezni, ezzel jelentős költség takarítható meg, és az étterem vagy kávézó a tavaszi és őszi, de akár az enyhébb téli időszakban is nagy forgalmat bonyolíthat le, nem kell a vendégeknek beszorulniuk a levegőtlen zárt térbe. A szabad térben, az utca életével betöltött, netán ápolt kertre nyíló kültéri terasz ezzel a kikapcsolódás, a kellemes időtöltés, kávázás, étkezés színterévé válhat.

Az infrasugárzók működési elve azon alapszik, hogy az infravörös sugarak áthatolnak a levegőn és csak a fizikai testeket, így a közelükbe eső emberi testeket és a tárgyakat melegítik, így a módszer szeles időjárásban is effektív, kellemes hőérzetet kelt.

Az infra hősugárzók nagy előnye a mobilitás. A kültéri teraszok fűtésére szánt hordozható infrasugaras fűtőberendezések bárhol könnyen elhelyezhetők és az igényeknek megfelelően akár állványos kivitelben is megvásárolhatók webáruházunkból.

Tekintse meg kínálatunkat:

teraszfűtés, infrasugárzó,infrafűtés,elektromos fűtés,kültéri fűtés

Végül: az elektromos áramot hőenergiává alakító fűtési technológia környezetbarát. A villanyáram megújuló energiaforrások révén is előállítható, a fűtőtesteket esténként akár azzal az árammal üzemeltethetjük, amelyet nappal a terasz tetőre telepített napelemekből és akkumulátorokból álló energiarendszer termelt meg és tárolt el. A fosszilis energiahordozók elégetése szennyezi a levegőt, a széndioxid-kibocsátás közelebb hozhatja a klímakatasztrófát. Erre is gondoljon, amikor az infrafűtés előnyei mellett dönt.