Számos bemutató anyag és szakmai cikk foglalkozik az infravörös sugárzáson alapuló fűtőelemek sokféleségével és azzal, hogy milyen különféle helyiségek fűtésére alkalmasak. Az infraberendezések fejlettebb típusai nedvességtől védettek, ütésálló anyagokból készültek és miközben a legmagasabb hatásfokkal rendelkeznek, látványuk is kellemes, legtöbbjük jól illeszkedik a modern belsőépítészeti stílusokhoz. A vásárló kiválaszthatja azt a terméket, amely teljes mértékben megfelel ízlésének, és a legmagasabb szinten teljesíti feladatát.

Szinte lehetetlen felsorolni, hogy az infra hősugárzó termékeket (panelektől a sötétsugárzókon át az infralámpákig), milyen különféle területeken használják alap- vagy kiegészítő fűtésre. Néhány példa: hol találkozhatunk az elektromos fűtésnek ezzel az egyre elterjedtebb típusaival:

 • szerelőcsarnokok, raktári helyiségek, lakatosműhelyek;
 • családi házak, lakások, társasházak;
 • irodák, tárgyalótermek, várószobák;
 • tornatermek, sportcsarnokok, arénák;
 • uszodák, fürdők, szaunák;
 • koraszülött-inkubátorok, fogászatok;
 • orvosi rendelők, kórházi helyiségek;
 • kereskedelmi és kiállítási pavilonok;
 • művelődési házak, színháztermek, mozik;
 • templomok, gyülekezeti termek;
 • vasúti várótermek, buszmegállók, vámterminálok;
 • keltetők, terráriumok, üvegházak, télikertek
 • baromfitelepek, sertésólak és istállók;

Szóljunk néhány területről részletesebben is.

Uszudák fűtése vízálló infrasugárzókkal

A kültéri medencék vizét nyáridőben a napsugárzás melegíti fel, beltérben ez gázüzemű vagy elektromos berendezéssel történik. A medencék meleg vízének a párolgása kölcsönöz némi hőt a környező levegőnek, de ez télen semmiképp nem elég ahhoz, hogy a medencéből kilépők szárítkozás, pihenés közben ne vacogjanak.

A komfortos körülmények megteremtéséhez célszerű beltéri infrasugárzókat beépíteni az uszodába, fürdőkbe. Az ilyen eszközök teljesítménye általában 1500 és 3200 watt között mozog. A készülékek és a villamos hálózat védettsége a nedvességgel szemben legyen maximális, hogy a megadott kategóriájú fűtőtestek víz közelében a mennyezetre vagy a falra szerelve biztonságosan üzemeljenek. (Fenti képünkön: több mint 200 négyzetméteres alagsori csarnok egy szállodában úszó- és gyerek-medencével. Az oszlopok két oldalán és a falakon elhelyezett, egyenként 2200 wattos 10 db elektromos infrasugárzó egy óra alatt akkor is bemelegíti a reggel 6-kor nyitó uszodát, ha éjszakára kikapcsolták a fűtést.)

Infrapanel fűtés a háztartásokban

Az inframelegítők típusai nagyrészt csereszabatosak, ahová jó a nagy teljesítményű, 350 fokra felmelegedő mennyezeti sötétsugárzó, oda jó az 1100 fokon vörösen világító infra is, és mindkettő helyettesíthető kisebb hőmérsékletű fali infrapanellel (legfeljebb több kell belőlük), de nagyobb kényelmet biztosít, ha mindenhová a legmegfelelőbb elem kerül. A kifejezetten otthonok fűtésére ajánlott melegítők kialakításában például a környezeti hatások (por, nedvesség, ütés) elleni védelem is fontos szerepet játszik, ami lehetővé teszi konyhákba, fürdőszobákba, házi medencék közelébe való beépítésüket. Figyelembe kell venni továbbá a lakók biztonságát, a magas hőmérsékletű, netán izzó hősugárzók egy lakásban nyilván nagyobb kockázattal járnak.

Tipikus otthoni infrának számít a viszonylag alacsony, 80-110 ºC felületi hőmérsékleten működő, rejtett konzolra erősített fali és mennyezeti infrapanel. Ezek (méretüktől is függően) általában 200, 300, 400, 500, 600 és 900 watt teljesítményűek. Igény esetén a megrendelő termosztátra kötheti és távirányítóval vezérelheti őket, ami nagyon kényelmessé teszi használatukat. Egyes háztartási infraberendezéseket csuklós konzolra szerelnek, így ezek 30-35 fokkal megdönthetők, hogy sugárzásuk célirányos legyen. Ezenkívül az infravörös fűtőtestnek típusától függően több üzemmódja is lehet.

Mindegyik eszköz képes felmelegíteni egy bizonyos nagyságú lakterületet – ez leginkább a teljesítményétől függ. Ezért ajánlatos a fűtőelem kiválasztása előtt kiszámítani annak a helyiségnek az alapterületét, amelyet be kell fűtenie. Durva számítással: egy jó hőszigetelésű, 2,5 m belmagasságú szoba kifűtésére négyzetméterenként 100 W teljesítményre van szükségünk. Ha a nappalink 18 m2, 2 db 900-as infrapanel garantáltan biztosítani fogja meleg igényünket.

A konkrét vásárlás, megrendelés előtt azt ajánljuk,

Templomok gazdaságos infrafűtése

Tudjuk, milyen fontos az alapfűtés rendszerének kiválasztása a nem szabványos méretű, így nagy belmagasságú helyiségekben. A templomok és gyülekezeti termek is ilyenek, egyedi fűtési követelményeket támasztanak. Különösen a régebbi épületek fűtése költséges: a kőfalak rossz hőszigetelők, a hagyományos módszerekkel nehezen felmelegített levegő felszökik a magasba, hiába forróak körben a vizet keringtető rendszer radiátorai, a padsorokban ülők mégis dideregnek.

infrafútés a templombanAz infra termékcsaládok jobb megoldásokat kínálnak. A rendszer telepítése viszonylag olcsó, üzemeltetése gazdaságos, az infrasugárzók élettartama hosszú és karbantartást nem igényelnek. A látható fényt is kibocsájtó, jól irányítható fűtőtestek közvetlenül az embereket és az épület belső tárgyait (padlózatot, padokat) melegítik fel, vagyis nem adódik energiaveszteség a sok-sok köbméter levegő és a hideg külső falak felmelegítésére. Ehelyett a hősugárzás a kívánt területre fókuszálható, és a radiációs zónán belüli személyek és tárgyak nyelik el. Az ilyen fűtéssel lehetőség nyílik arra, hogy mindig csak az adott időben és adott helyen legyen meleg. Például intenzív lehet a fűtés az istentisztelet alatt, de az üzemeltető nem vesztegeti az energiát a templom fűtésére akkor, amikor az nincs használatban.